miercuri, 14 septembrie 2022

ACUM NOUĂ ANI ANUNȚAM PE O REȚEA DE SOCIALIZARE CĂ TROIȚA PRIZONIERILOR DIN LUNCA RĂUTULUI SE CERE RENOVATĂ. ȘI CĂ EXISTĂ ÎN ACEST SENS UN PROIECT ELABORAT DE ARHITECTUL BĂLȚEAN BORIS GRIȚUNIC












Pe 27 octombrie 2013 publicam pe o reţea de socializare câteva reflecţii care vizau Troiţa instalată şi inaugurată la 7 mai 1992 pe un mormânt frăţesc, în care au fost adunate osemintele prizonierilor ce au murit în lagărul nkvd-ist nr.33 din Bălţi. Materialul anunţa atunci că Crucifixul, confecţionat de către doi meşteri iscusiţi din raionul Glodeni dintrun material lemnos de calitate, poate să cedeze în faţa vânturilor, arşiţei, zăpezilor şi ploilor, dat fiind că avea o vechime de peste un sfert de secol.












Nu mult timp după publicarea acelor rânduri, arhitectul bălţean, Boris Griţunic, a reacţionat şi a propus spre apreciere proiectul unui Crucifix din metal, care putea să înlocuiască Troiţa instalată în lunca Răutului. Doar că era necesar ca cineva să-şi asume responsabilitatea pentru instalare şi cheltuielile pentru acest lucru.













În context fiind spus, Troiţa instalată pe teritoriul fostului lagăr de prizonieri din Bălţi în memoria celora care au murit de boli şi de foame în această instituţie NKVD-istă, a fost recunoscută și declarată printr-o hotărâre a Consiliului Municipal Bălți cu nr. 1412 din 17 mai 2001 drept monument istoric și de artă de însemnătate locală. Şi deoarece Primăria Bălţi e obligată să îngrijească de aceste monumente, alocând şi mijloacele financiare necesare în acest scop, Troiţa nu ar trebui să fie neglijată nici ea.





Iată de ce venim cu rugămintea mobilizării, în primul rând, a executivului bălţean, apoi a oamenilor de afaceri şi a celor de bună credinţă din Bălţi, dar şi din întreaga republică, de a iniţia şi contribui financiar la realizarea proiectului elaborat de către arhitectul Boris Griţunic. Un efort, în acest sens, s-ar cere şi din partea autorului proiectului, care simţind indiferenţa autorităţilor faţă de monumentul ridicat în memoria prizonierilor lagărului din Bălţi, a uitat, se vede, de proiectul elaborat de el.

Momentul a sosit acum, după incendiul de vegetație din 21 iulie curent și după ce serviciile comunale ale Primăriei Bălți au demontat Crucifixul și au lăsat pe movila cu osemintele prizonierilor o țeavă metalică care a servit timp de trei decenii drept suport pentru Troiță. Iar noi, cei care am inițiat instalarea Troiței pe 7 mai 1992, precum și rudele celora care au trecut prin si au murit în acest lagăr, ne facem cruce și îl rugăm pe Domnul ca nu cumva actuala componență a primăriei Bălți să urmărească alte scopuri decât cel anunțat, prin demontarea Troiței.














E de menţionat că Boris Griţunic este autorul proiectului monumentului înălţat în piaţa Gării de Nord “Bălţi-Slobozia”, în memoria basarabenilor deportaţi.

Troiţa a fost instalată şi inaugurată pe 7 mai 1992 din iniţiativa jurnaliştilor săptămânalului bălţean "Curierul de Nord".




 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...