duminică, 1 mai 2022

AUTORII TROIȚEI SUNT PAVEL CURATU SI MAXIM ODAGIU, UNUL DIN SATUL FUNDURII VECHI, ALTUL - CHIAR DIN CENTRUL RAIONAL GLODENI













Atunci, la început de 1992, când au fost descoperite osemintele prizonierilor lagărului nr.33 din Bălți, iar "Curierul de Nord" semnalase evenimentul, nici nu prea realizam ce urmează să facem. Am fost în această stare până la momentul când a început să vină lumea la redacție. Mai multă lume decât intra până atunci. Eram vizitați de persoane care știau mai multe decât noi despre lagărul morții. Sau chiar de către cei care au trecut prin acest lagăr și au scăpat de acolo cu viață. Și atunci ne-am întrebat ce facem mai departe.

Nu știu cui îi veni în cap ideea instalării pe locul unde au fost descoperite oasele și craniile omenești, a unui Crucifix în memoria prizonierilor care și-au pierdut viața în acele mlaștini. Înțelesesem că ideea noastră a plăcut și primăriei bălțene, conduse în acele timpuri de ucraineanul Vladimir Tonciuc, originar din satul Iabloana, Glodeni. Domnia sa a fost persoana care a susținut toate inițiativele jurnaliștilor de la "Curierul de Nord". 

S-au găsit și niște sponsori care au asigurat cheltuielile materiale pentru instalarea Troiței. Destul de repede am descoperit și doi meșteri populari care s-au angajat să confecționeze Troița. E vorba despre Pavel Curatu și Maxim Odagiu, ambii din raionul Glodeni. Aceștia, într-un termen relativ scurt, au creat o operă de artă, care, iată, se află în bătaia vântului, ploilor și ninsorilor, dar și a uraganelor politice, deja treizeci de ani.

Troița a fost sfințită pe 7 mai 1992.

Vom reveni cu detalii și amănunte de la acest eveniment.













P.S. Aflu chiar zilele astea de la consilierul municipal Bălți, Sergiu Burlacu, că Consiliul Municipal Bălți "a votat inițierea procedurii de formare a unui imobil cu destinație de construcții în spațiul unde au fost ținuți în captivitate, uciși și aruncați în gropi comune mii de oameni".

Necreștinește, de trupele NKVD-ist, au fost nimicite fără de milă și aruncate în gropi comune peste 3 800 de suflete, care au fost batjocorite în perioada celui de-al doilea război mondial, în cadrul Lagărului prizonierilor de război numărul 33 din Bălţi.
Regret faptul că majoritatea Consilierilor Municipali, controlați încă de Grigorișin, astăzi în cadrul ședinței Consiliului Municipal Bălţi, au votat inițierea procedurii de formare a unui imobil cu destinație de construcții, pe spațiul unde au fost ținuți în captivitate, uciși și aruncați în gropi comune mii de oameni.
Sper mult că în ceasul al doisprezecelea, acești consilieri își vor revedea poziția.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...