duminică, 19 februarie 2023

DESPRE UN NEADEVĂR AL PRIMĂRIEI BĂLȚI  ȘI AL STRUCTURILOR EI












E a doua oară când public această și alte mai multe poze plasate deja  în paginile acestui blog. Revin și la video-ul filmat cu ajutorul unei drone despre pojarul de vegetație produs pe 21 iulie 2022 în zona Crucifixului ridicat în memoria prizonierilor lagărului NKVD-ist nr. 33 din Bălți. 

O fac pentru a dovedi că primăria bălțeană și structurile ei sunt instituții de la care miroase nu prea frumos, dacă e să ne referim la cumsecădenie și adevărul curat. Pentru că citind demersul doamnei S.V. Novikova nr. 386, expediat pe 24.08.2022 în adresa arhitectului Boris Grițunic, descoperim un neadevăr. Altfel spus, o minciună. 


Vedeți și Dumneavoastră: "пламя перекинулось на деревяный крест, в результате чего он СГОРЕЛ". Tradusă în română această frază ar da de înțeles că "flacăra s-a aruncat spre crucea din lemn, în rezultatul căreia aceasta a ars". Adică crucea a ars. E vorba despre Crucifixul instalat pe 7 mai 1992 în memoria prizonierilor lagărului din Bălți, decedați chiar acolo, în lunca râului Răut.

Urmărind ultimele evenimente din jurul Crucifixului, realizez că am tot dreptul și argumentele să declar că Troița nu a ars în timpul pojarului de vegetație din 21 iulie 2002, așa precum ne spun structurile primăriei Bălți. Nu putea să ardă, deoarece focul nu a ajuns până la înălțimea movilei ridicate din osemintele prizonierilor și pe care a fost instalată Crucea.



Afirm acestea, deoarece am vizitat monumentul chiar a doua zi după incendiu și am văzut Crucifixul la datorie, neatins de flăcări. La fel cum nu a fost pârjolită nici măcar vegetația din nemijlocita apropiere a movilei cu Troița pe ea.

Am văzut și am simțit, însă, atunci și în alte zile când vizitam monumentul, o neglijență totală față de el a primăriei Bălți. Pentru că de-a lungul a trei decenii de existență, Crucifixul "a ars" din cauza neatenției cuvenite a ei, a primăriei, față de acest Monument de artă și istorie de însemnătate locală, cum a fost declarat chiar de Consiliul Municipal Bălți prin hotărârea sa cu numărul 1412 din 17 mai 2001. El "a ars" sub influența razelor solare, a temperaturilor înalte și a furtunilor, a avut de suferit de multe ploi și ninsori, de vremea care s-a scurs de la confecționarea lui. De nepăsarea celora care sunt obligați să îngrijească un asemenea monument. De cei 30 de ani care s-au scurs.

Dovadă sunt imaginile din filmul și pozele realizate de către bălțeanul Ion Urușciuc cu ajutorul unei drone chiar în ziua pojarului. De unde se vede foarte clar că Troița nu a fost atinsă de foc. Or doamna Novikova, conducător al Întreprinderii Municipale "Amenajarea teritoriului și Spații verzi Bălți", ne spune un neadevăr. Chipurile, flăcările au mistuit Crucifixul.

Chiar nu știu de ce ar trebui primăriei Bălți și structurilor ei să lanseze o asemenea nouă minciună. Zic nouă ca să mă refer și la... ziua și anul primei atestări istorice a orașului Bălți, care nu este 22 mai 1421 cum se sărbătorește oficial, ci 4 octombrie 1620, cum afirmă argumentat istoricii și savanții Academiei de Științe. Zic o minciună nouă, deoarece primăria Bălți nu recunoaște limba română în calitate de limbă oficială a RM, numind-o moldovenească. Deși copiii angajaților instituției studiază la școală limba română, nu moldoveneasca. 

Gafe de acest gen în activitatea primăriei Bălți, întâlnești la tot pasul. De cele mai dese ori sunt rezultatul necunoașterii materiei de către specialiștii executivului, dar mai ales a nedorinței lor de a o studia. Mai periculoase sunt cele apărute pe motive politice. Dar și mai al naibii de da-le încolo sunt gafele nemonitorizate de către șefii lipsiți de carte și moralitate.

Din care categorie face parte afirmația primăriei și a doamnei Novikova că Crucifixul a ars în timpul incendiului de vegetație din 21 iulie trecut, mai rămâne să o precizeze domnul primar. Doar că dânsul în prezent are alte ocupații. Studiază, cică, limba română. Și se pregătește pentru a obține un nou mandat de primar.















marți, 14 februarie 2023

"CRED CĂ NICI NU O SĂ FACĂ NIMIC, DACĂ  DEJA ÎNCEP CAMPANIA ELECTORALĂ"


Privesc această poză din trecut și mă apucă fiorii. Deoarece nu știu care este soarta și unde se află Crucifixul de pe mormântul comun, ridicat pe 7 mai 1992 în memoria prizonierilor lagărului din Bălți. 

Din  august trecut, când a fost scos, chipurile, pentru renovare după pojarul de vegetație produs în acea zonă pe 21 iulie, s-a scurs ceva timp. Vreme, care ne înspăimântă și care ne face, cum spuneam mai sus, să ne apuce fiorii. Pentru că a dispărut un monument sfânt. A fost demontat încă în august trecut, pe ascuns. Fără nici un anunț din partea autorităților locale. Pe întuneric, cum s-ar zice. 

Am impresia că acesta este stilul actualului executiv bălțean de a lucra. Pe întuneric, pe ascuns. Căci tot pe întuneric se lucrează - dacă se lucrează - la renovarea Monumentului. A unui Monument istoric și de cultură de însemnătate locală. Anunțat și votat de Consiliul Municipal Bălți.

Chiar zilele trecute am fost întrebat care este soarta Crucifixului demontat de pe mormântul comun al prizonierilor lagărului din Bălți. Din august trecut până în prezent mi s-au pus nenumărate întrebări de acest gen. Altfel spus, lumea se interesează când va fi ridicat un nou monument, ori - restabilit Crucifixul vechi. Nu știu ce să răspund, deoarece nu cunosc situația. Dimpotrivă, am adresat și eu aceeași întrebare unor persoane apropiate Primăriei sau Consiliului Municipal Bălți. 

Troița e la renovare, mi s-a spus din start. De la o persoană apropiată primarului Grigorișin, am aflat că  urmează să se examineze niște proiecte în acest sens. Unul din aceste schițe aparține arhitectului bălțean Boris Grițunic. În context fiind spus, despre acest proiect am scris și l-am publicat pe o pagină aparte a acestui blog, la data de 14 septembrie 2022. 

https://paveldumbrpavel.blogspot.com/2022/09/acum-noua-ani-anuntam-pe-o-retea-de.html

Zilele trecute am vorbit cu domnul Grițuniuc despre monument. Mi-a spus că "Nu se întreprinde nimic, deși am lămurit în detalii directoarei Svetlana Novicova și organului local de arhitectură în formă scrisă ce măsuri trebuie să întreprindă. Cred că nici nu o să facă nimic. dacă deja încep campania electorală." Pe de altă parte doamna Cristina Craevscaia, purtător de cuvânt al primăriei, spune că "mâine, 25 ianuarie, domnul primar va da indicații șefului direcției Arhitectură, Matcovschi, să pregătească comisia de concurs. Domnul Grițunic, precum și legislația spun că trebuie să fie concurs de schițe (proiecte). Deci, urnim carul din loc."

Am lăsat textul practic neredactat, așa cum l-am primit, fără nici o aluzie. Unicul lucru care îl am la control e ca ceea ce e scris să fie realitate. Și i-am mulțămit doamnei Craevscaia, adăugând doar o singură replică: din luna august trecut, până în 23 ianuarie curent ce a făcut domnul primar în această direcție?

Înțeleg că nu a întreprins nimic, deoarece Grigorișin e în campanie electorală. S-a avântat într-o nouă epopee de luptă pentru postul de primar.


ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...