luni, 1 mai 2023

 

PE 7 MAI CURENT, ÎN FAȚA CĂRUI MONUMENT SĂ SE ÎNCHINE ȘI SĂ APRINDĂ LUMÂNĂRI RUDELE PRIZONIERILOR LAGĂRULUI DIN BĂLȚI ?


În ajun de un nou 7 mai, al 31-lea de la cel din 1992, m-am pomenit să caut un răspuns la o simplă întrebare. 

De obicei, rudele prizonierilor fostului lagăr nkvd-ist  nr. 33 din Bălți, dar și toată lumea de bună credință, se închină și aprind lumânări în această zi la Crucifixul ridicat acum trei decenii în memoria celor ce au murit în lunca Răutului. Iar în anul curent nimeni nu știe în fața cărui monument să se adune acestea. 

Întrebarea se cere pusă primarului de Bălți, Nicolai Grigorișin, care în vara anului trecut, după incendiul de vegetație din 21 iulie 2022, a dispus demontarea Crucifixului nominalizat. Pentru că Troița este un Monument istoric și de artă de importanță locală, declarat prin decizia Consiliului Municipal Bălți din 17 mai 2001. 

A procedat, după mine, corect, Grigorișin. Dar nu știu câtă sinceritate e în acest gest. Deoarece e dureros că din august trecut până în prezent nu s-a reușit restabilirea monumentului. Si nici nu prea sunt semne ca va fi restaurat.

 


Iar în aceste prime zile de mai ale anului curent, mă pomenesc și cu un fel de remușcări în conștientul meu, deoarece demontarea Crucifixului a fost precedată de o scrisoare deschisă adresată lui Grigorișin chiar de către mine. În acea epistolă ceream ca executivul bălțean și structurile lui de specialitate să îngrijească monumentul ridicat în memoria prizonierilor "în egală măsură cu lucrările de îngrijire ale tancului din centrul urbei și mormintelor din Cimitirul gloriei militare". Am scris și am publicat această Scrisoare deschisă la data de 20 august 2022, ca la 27 august, adică peste o săptămână, să constat că cineva a scos Crucifixul prizonierilor de pe postament.

SCRISOARE DESCHISA ADRESATĂ PRIMARULUI MUNICIPIULUI BĂLȚI, NICOLAI GRIGORIȘIN

Public această hotărâre a Consiliului municipal Bălți din 17.05.2001, cu numărul 1412, special pentru actualul primar al municipiului Bălți, Întreprinderile municipale "Spații verzi" și "Gospodăria locativ comunală Bălți", pentru a-i atenționa că ani în șir în capitala de nord se încalcă o hotărâre adoptată de aleșii locali. Și o încalcă grosolan chiar Primăria, precum și întreprinderile municipale menționate mai sus.

Este vorba despre punctul 15 al Registrului monumentelor de importanță locală din Hotărârea sus amintită. Iată de ce, prin respectivul demers, cer primarului Grigorișin și întreprinderilor municipale menționate mai sus să îngrijească Monumentul "Troița - Crucefixul" în memoria prizonierilor din lagărul de concentrare, în egală măsură cu lucrările de îngrijire a tancului din centrul urbei și a mormintelor din Cimitirul gloriei militare.

Rog Consiliul Municipal Bălți să ia la evidență această cerere și să mi se ofere un răspuns oficial despre acțiunile care vor fi întreprinse.



S-au scurs deja circa 10 luni de la demontare. Iar primăria tace. Cum nu mi-a răspuns la acea scrisoare deschisa din 20 august 2022 si cum a tăcut când a scos Crucifixul.

E în stilul lui Grigorișin, primarul ales de doar nouă mii și ceva de votanți. Când aruncă câteva lopeți de asfalt pe un drum plin de gropi, își afișează "creația" în mass-media, iar când situația cere clarificări serioase, se face mort în păpușoi.

Mai sunt la curent că Primăria Bălți a inițiat o colaborare cu arhitectul Boris Grițunic în vederea renovării monumentului. Ultimul a creat și a publicat un proiect al viitorului monument renovat, care deocamdată, e doar proiect.

Dar mai aud și alte vorbe lansate în public de gurile rele. Cică cineva dintre oamenii de afaceri a pus ochii pe terenul în perimetrul căruia se află Troița, pentru a construi acolo ceva. Că e așa ori e altfel, nu mă pot pronunța.

Întrebarea la care se așteaptă un răspuns concret este următoarea: PE 7 MAI CURENT, ÎN FAȚA CĂRUI MONUMENT SĂ SE ÎNCHINE ȘI SĂ APRINDĂ LUMÂNĂRI RUDELE PRIZONIERILOR LAGĂRULUI DIN BĂLȚI ?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...