miercuri, 26 iulie 2023

O ALTĂ SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ LUI NICOLAI GRIGORIȘIN











Vă amintim, domnule primar, că acum un an, fără a anunța oficial locuitorii orașului, ați dispus demontarea Crucifixului ridicat pe 7 mai 1992 în memoria prizonierilor lagărului nkvd-ist nr. 33, care a staționat la Bălți în vara și toamna anului 1944. Din surse ale executivului bălțean am aflat că Troița a fost scoasă de pe postamentul ei pentru a fi reparată și că se află în gestiunea Întreprinderii Municipale "Spații Verzi".



















Timpul se scurge repede și iată că a trecut un an de atunci. E un prilej pentru a afla de la Dumneavoastră un răspuns concret la următoarea întrebare: de cât timp mai are nevoie Primăria Bălți pentru a "renova" Crucifixul, declarat de Consiliul municipal Bălți, prin hotărârea nr. 1412 din 17 mai 2001, monument istoric și de artă de importanță locală.

Or tăcerea Dumneavoastră ne face să credem că sunt un adevăr zvonurile cum că cineva dintre oamenii apropiați primăriei a pus ochiul pe terenul din preajma Crucifixului. Și că primarul ar avea și el ceva interes pentru dispariția monumentului din acel spațiu.




















Pe 20 august 2022 am publicat prima Scrisoare deschisă, adresată aceluiași primar de Bălți, Nicolai Grigorișin. O reluăm alăturat pentru a trage concluziile necesare.

SCRISOARE DESCHISA ADRESATĂ PRIMARULUI MUNICIPIULUI BĂLȚI, NICOLAI GRIGORIȘIN

Public această hotărâre a Consiliului municipal Bălți din 17.05.2001, cu numărul 1412, special pentru actualul primar al municipiului Bălți, Întreprinderile municipale "Spații verzi" și "Gospodăria locativ comunală Bălți", pentru a-i atenționa că ani în șir în capitala de nord se încalcă o hotărâre adoptată de aleșii locali. Și o încalcă grosolan chiar Primăria, precum și întreprinderile municipale menționate mai sus.

Este vorba despre punctul 15 al Registrului monumentelor de importanță locală din Hotărârea sus amintită. Iată de ce, prin respectivul demers, cer primarului Grigorișin și întreprinderilor municipale menționate mai sus să îngrijească Monumentul "Troița - Crucefixul" în memoria prizonierilor din lagărul de concentrare, în egală măsură cu lucrările de îngrijire a tancului din centrul urbei și a mormintelor din Cimitirul gloriei militare.

Rog Consiliul Municipal Bălți să ia la evidență această cerere și să mi se ofere un răspuns oficial despre acțiunile care vor fi întreprinse.


P.S. Sper să obțin un răspuns oficial semnat de Nicolai Grigorișin măcar la această Scrisoare deschisă privind starea Crucifixului ridicat în memoria prizonierilor lagărului nkvd-ist nr. 33 din Bălți. Pentru că vin alegerile locale.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...