joi, 26 octombrie 2023

"PARTIDUL SCHIMBĂRII" VREA SĂ INIȚIEZE COLECTAREA BANILOR PENTRU RENOVAREA MONUMENTULUI RIDICAT ACUM 31 DE ANI ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NR. 33 DIN BĂLȚI. SĂ-L CREDEM?

Scriam cândva într-un material din acest blog că s-au folosit și  mai continuă s-o facă de tragicul Crucifix mai multe formațiuni social politice din RM. Poreclesc acest fenomen drept o rușine moldovenească, pe care ei, cei vizați, nu au cum s-o simtă. Pentru că o fac în stilul politicului moldovenesc, miza lor fiind cucerirea simpatiei a unui număr cât mai mare de viitori votanți. Cinic, fără scrupule și doar atunci când convine unui sau altui lider de partid. Așa suntem noi! 

Zic astea deoarece intuiția și logica îmi spune că în RM așa se întâmplă chiar în toate campaniile electorale. Nu e o excepție nici în în actuala, cea prilejuită de alegerile locale din 5 noiembrie curent.

Zilele trecute am primit copia unei zise Petiție privind edificarea monumentului "Troița-Crucifix", ridicat în memoria prizonierilor lagărului nr. 33 aflat la Bălți în vara și toamna anului 1944. E adresată Primăriei și Consiliului municipal Bălți și poartă semnătura Cristinei Craevscaia-Derenova,  consilieră municipală, vicepreședintele Fracțiunii PP "Partidul Schimbării", cum se prezintă chiar dânsa. Curioșii o pot vedea și lectura din imaginile de mai jos, eu, însă, trebuie să vă spun că am avut și o discuție cam acidă cu reprezentanta "Partidului Schimbării". 




Am întrebat-o pe doamna Craevscaia de ce, de la scoaterea
 Crucii (iulie 2022!) de pe postamentul  monumentului, nimeni din cadrul primăriei sau a Consiliului Municipal Bălți nu a rostit măcar o vorbă despre restabilirea lui. Și de ce tocmai acum a apărut acest demers? Nu am avut un răspuns concret. Mi s-a promis, însă, că problema reabilitării Crucifixului va fi examinată în cadrul Consiliului Municipal Bălți. Și că "Partidul Schimbării" nu va face campanie electorală folosind urgentarea restabilirii Crucifixului.

Craevscaia solicită Primăriei și Consiliului Municipal Bălți să organizeze un concurs de selectare "a autorului monumentului de for public și de a asigura înalta ținută artistică a operei de artă monumentală ce va fi amplasată în spațiul destinat monumentului." Autoarea petiției mai solicită identificarea mijloacelor financiare pentru ridicarea monumentului, amintind că "realizarea monumentelor de for public poate fi efectuată din alocații bugetare, în cadrul unor parteneriate constituite între autorități și/sau instituții publice subordonate acestora și persoane fizice sau juridice de drept privat, precum și în cadrul unor programe sau proiecte culturale promovate și susținute exclusiv din fonduri private de persoane fizice sau juridice de drept privat cu acordul autorităților administrației publice locale competente teritorial."





Toate bune sau ne bune până aici. Pentru că se cer trase și careva concluzii. Or acestea nu favorizează "Partidul Schimbării". Întrebarea care rămâne deocamdată fără răspuns este următoarea: De ce acest demers apare atât de târziu, în campania electorală? De ce nu a fost scris în iulie 2022, atunci când era demontată Crucea monumentului?

Și încă ceva. Mandatul actualului primar e pe sfârșite. Și componența prezentului Consiliu municipal e pe cale de a-și încheia activitatea. Iar alegerile din 5 noiembrie vor desena o altă componență a lui și un alt primar. Înclin să cred că nu va fi Grigorișin.  Lumea nu-l prea agreează, iar fostul lui coleg de partid, ex-primarul de Bălți, Renato Usatâi, a dat un sfat util bălțenilor. "Dacă vreți să scăpați orașul de un hoț, aveți grijă să nu alegeți altul", a menționat ex-primarul capitalei de nord într-o adresare către bălțeni lansată un cadrul unei întâlniri preelectorale cu aceștia.  



Amintim că "Partidul Schimbării" l-a înaintat  candidat la funcția de primar al orașului Bălți pentru alegerile din 5 noiembrie curent, pe Nicolai Grigorișin. Actualul mandat de primar acesta l-a obținut, fiind ales de circa 7 mii de votanți din peste o sută de mii aflați în liste. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...