joi, 28 martie 2024

CU STĂRUINȚA PREOȚILOR VITALIE ȘI ALEXANDRU BÂRLĂDEANU, PRECUM ȘI A ENORIAȘILOR DE LA BISERICA TUTUROR SFINȚILOR 



Vă anunțam, dragilor, acum trei săptămâni că primăria a permis instalarea unei noi troițe pe mormântul comun, unde până în august 2022, s-a aflat un Crucifix ridicat la 7 mai 1992 în memoria prizonierilor lagărului nkvd-ist nr.33 din Bălți. Fiind un "monument de artă și istoric de importanță locală", cum l-a botezat Consiliul Municipal Bălți prin Hotărârea sa nr. 1412 din 17.05.2001, acesta a fost demontat pe furiș de către serviciile Primăriei Bălți. Iar acum, după circa doi ani de la decapitarea monumentului, aceiași primărie, dar cu un alt primar, nu-și permite nimic mai mult decât să accepte instalarea de către altcineva a unui nou monument

Scriu altcineva, deoarece acum trei săptămâni, când primarul bălțean Alexandr Petkov mi-a comunicat că "a semnat acceptul de a-l reinstala", nu cunoșteam numele celuia ce o va face. Am aflat-o mai târziu din alte surse.

Și am aflat, mai întâi, că locul fostului Crucifix din lemn va fi ocupat de o Cruce din piatră de Cosăuți, realizată de un meșter din partea locului. Iar cineva din enoriașii Bisericii Tuturor Sfinților mi-a mai comunicat că Crucea va fi instalată cu stăruința preoților Vitalie și Alexandru Bârlădeanu și a enoriașilor Bisericii Tuturor Sfinților din Bălți. Tot ei vor suporta și cheltuielile necesare pentru ridicarea monumentului.

Iar părintele Vitalie Bârlădeanu mi-a comunicat că lucrările pentru reinstalarea monumentului au demarat. Se lucrează asupra definitivării Crucii din piatra de Cosăuți. În curând aceasta va fi transportată și montată pe mormântul comun al prizonierilor ce au murit în vara și toamna anului 1944 în lagărul nkvd-is nr 33 din Bălți.
Doamne Ajută!









luni, 4 martie 2024

PRIMARUL ALEXANDRU PETCOV: "ZILELE ACESTEA AM SEMNAT ACCEPTUL DE A-L INSTALA. ESTE CINEVA CARE L-A DONAT"


Am vizitat astăzi Crucifixul. Pentru ca am discutat acum ceva timp despre el cu Alexandru Petcov, primarul de Bălți ales la finele anului trecut. Știți ce mi-a spus? Mi-a scris că "Zilele acestea am semnat acceptul de a-l reinstala. Este cineva care l-a donat."

E răspunsul lui la rugămintea mea de a dispune reinstalarea Troiței demontate după incendiul de vegetație din 21 iulie 2022.

Petcov nu mi-a oferit amănunte, dar l-am crezut. Simt că nu minte. E un alt fel de primar. Altul decât cei ce am avut.

Cine a donat noua Cruce, ce reprezintă ea și când va fi instalată, sperăm să aflăm în curând.

Gunoaile din preajma Crucifixului, drumul care duce spre el, rămâne, însă, o problemă serioasă. Deoarece nu se știe cine o va soluționa. E vorba, totuși, despre un monument de cultură și istorie de însemnătate locală. De aceeași importanță ca și tancul din centrul orașului.







ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...