duminică, 28 aprilie 2024

LA BĂLȚI EXISTĂ LUME BUNĂ ȘI CREDINCIOASĂ, CARE A REPARAT CEEA CE A PORUNCIT SĂ STRICE ȘI SĂ ASCUNDĂ EX-PRIMARUL GRIGORIȘIN



Dacă ați observat, în ultimii ani, am insistat mult ca autoritățile bălțene să reînnoiască Crucea de la mormântul prizonierilor lagărului nkvd-ist nr. 33 din Bălți, întrucât cea instalată pe 7 mai 1992 era putredă la temelie și risca să fie dată jos de vânt. Am și rugat de câteva ori primăria să se apuce de treabă întrucât, prin hotărârea nr. 1412 din 17 mai 2001, Consiliul Municipal Bălți a declarat Crucifixul drept monument de artă și istoric de importanță locală.

S-au și găsit câteva proiecte potrivite pentru locul unde se află mormântul comun al prizonierilor, iar cineva declarase că va colecta mijloace financiare pentru reînnoirea monumentului. Primăria, însă, s-a făcut că nu vede și nu aude, ignorând această temă. A reacționat doar ex-primarul, ales de 7 mii și ceva de votanți din peste 100 de mii aflați în liste. Ex-primar, care nu se poate astâmpăra nici azi, când Bălțiul are un nou primar, și care pe ascuns, fără nici un document oficial, dispusese atunci, în august 2021, să se scoată Crucea de pe mormânt, pentru a fi, cică, renovată sau schimbată cu o altă Cruce.


Circa doi ani au trecut de la acel moment, iar ex-primarul vizat nu a mișcat măcar un deget pentru a repara "monumentul de artă și istoric de importanță locală". S-a dovedit, însă, că există lume bună și credincioasă la Bălți. Spun acest adevăr, deoarece zilele trecute o echipă de meșteri iscusiți a reinstalat o Troiță din piatră de Cosăuți, acolo de unde a fost scoasă, pe ascuns. Crucea putrezită din lemn. Și această lume este reprezentată de către preoții Vitalie și Alexandru Bârlădeanu, precum și enoriașii Bisericii Tuturor Sfinților din Bălți.




Grație lor, mormântul miilor de prizonieri ce au murit în lagărul din Bălți, e în așteptarea rudelor celor decedați în lunca Răutului, a tuturor oamenilor de bună credință, pentru a aprinde o luminare în memoria lor. Sfințirea noii Troițe e programată pentru 9 mai, când întreaga omenire progresistă va sărbători o nouă ediție a Zilei Europei.

Cu gândul la respectiva zi, sperăm că serviciile comunale ale Primăriei Bălți vor îngriji și acest mormânt comun, declarat de autorități Monument de artă și istoric de importanță locală. Mai sperăm, de asemenea, că primăria se va mobiliza și în vederea amenajării unei căi de acces mai civilizate spre acest monument.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...