joi, 9 mai 2024

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33



Un sobor de preoți de la Biserica Tuturor Sfinților din Bălți a oficiat astăzi, de Ziua Europei (9 mai) un serviciu divin de sfințire a noii Troițe, instalată recent pe mormântul comun al prizonierilor lagărului NKVD-ist nr. 33 din Bălți, în locul celei vechi demontate acum circa doi ani.
În desfășurarea serviciului, preoții Vitalie și Alexandru Bârlădeanu au pomenit mai multe nume ale celor ce au stat și au murit în acest lagăr, au stropit cu apă sfințită nu doar Troița, ci și terenul din apropierea ei, unde se presupune că există multe oseminte umane.




Iar arhitectul Boris Grițunic a vorbit în fața celor prezenți despre cum au fost descoperite oseminte umane în valea Răutului și cum în ziua de 7 mai 1992 pe acest teren a fost ridicat un Crucifix.

Cineva a propus să se intervină pe lângă structurile statale competente pentru a atribui acestei Troițe statut de monument de importanță națională, întrucât în mormântul comun de pe teritoriul fostului lagăr NKVD-ist nr. 33 din Bălți zac oseminte omenești ale unui număr impunător de locuitori din toată țara și din alte state europene.



Amintim că pe 21 iulie 2022, în imediata apropiere a mormântului s-a produs un incendiu de vegetație, după care, peste câteva zile Troița confecționată din lemn, a fost demontată. Noua Troiță din piatră, confecționată de către un meșter iscusit cu numele Nicolae Cojocaru din Cosăuți, Soroca, a putut fi instalată cu sprijinul preoților Vitalie și Alexandru Bârlădeanu și a enoriașilor Bisericii Tuturor Sfinților.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...