joi, 26 mai 2022

DE LA 1944 ÎNCOACE, BĂLȚIUL N-A AVUT PARTE DE UN ZIAR ÎN LIMBA ROMÂNĂ MAI PE PLACUL CITITORULUI DECÂT "CURIERUL DE NORD"














Valeriu Gorbul, Ludmila Gorbul, Tatiana Chetrari, Maria Popa, Ada Bostan și subsemnatul am constituit scheletul echipei care pe 3 ianuarie 1992 am început editarea la Bălți a săptămânalului "Curierul de Nord". Ulterior în redacție au sosit mai tinerii Eugen Urusciuc și Vitalie Cazacu, toți împreuna făurind un ziar de pomină pentru Bălțiul rusificat. Un ziar liber în deplinul sens al cuvântului apărut până la finele anului 1996, când în primăria locală au venit socialiștii lui Victor Morev, iar la președinție - Petru Lucinschi. 

Ce a urmat, era de așteptat. Membrii echipei au fost alungați, iar ziarul a ajuns la un tiraj de râsul găinilor. 

De la 1944 încoace Bălțiul n-a avut parte de un ziar în limba română mai pe placul cititorului decât "Curierul de Nord". Noi, cei care l-am editat, ne-am simțit liberi în toate acțiunile noastre. Nu știu dacă vom mai avea parte de asemenea clipe fericite în viața noastră.


"Curierul de Nord" a fost ziarul care primul a scris despre lagărul de prizonieri din Bălți. Până în ianuarie 1992, când jurnaliștii săptămânalului au anunțat că în lunca râului Răut, au fost descoperite un număr mare de oase și cranii omenești, despre lagărul de prizonieri cu numărul 33 nu a scris nici un ziar.

Primul număr al hebdomadarului a apărut pe 3 ianuarie 1992. A avut abonați și a fost difuzat în Bălți, în unele localități din nordul republicii, în România, Franța, Germania, Suedia și alte țări.






vineri, 20 mai 2022

UN SFERT DE VEAC ÎN URMĂ, GRIGORE SOROCEAN A ROSTIT NUMELE MAI MULTOR PRIZONIERI CARE AU TRECUT PRIN LAGĂRUL DIN BĂLȚI














Am răsfoit zilele trecute niște ziare în care am publicat mai multe materiale din Bălți, iar în numărul din 13 mai 1997 al cotidianului "Flux" am găsit o știre  care astăzi costă mult. E vorba despre nume. Despre identitatea celora ce au trecut prin lagărul NKVD-ist nr. 33 din Bălți. Au stat, au murit, ori au fost expediați să moară în lagărele din Siberia. 

Zic astea, constatând că cunoaștem prea puține nume ale persoanelor care au avut de suferit. Iar în știrea respectivă am pomenit numele doar a circa 10 din cei peste 50 mii de cetățeni, care, se presupune, că au fost închiși forțat în lagărul din Bălți.. 

Informația am scris-o după ce pe 10 mai 1997 am asistat la un miting de comemorare a victimelor respectivului lagăr, care s-a desfășurat în fața Crucifixului instalat în lunca râului Răut. Iar numele martirilor au fost pomenite de către Grigore Sorocean, care a povestit, mai întâi, despre cum a ajuns chiar el în lagărul din Bălți și despre cum a fost dus mai apoi, însoțit de un convoi, în Rusia. El a mai declarat că aceeași soartă au avut-o Boris Strepcov, Dumitru Bostan, Boris Rotaru, Mihai Nour, Nicolae Cojocaru, Ion Butnaru, Mihai Grosu, Nicolae Roman și mulți alți basarabeni. Iar eu mi-am notat aceste nume ca să le public peste două zile în proaspătul lansat pe piața media basarabeană, ziarul "Flux".














Recitind știrea publicată în "Flux" acum un sfert de secol, îmi dau seama că atunci, în momentul când am adunat materialul factologic pentru ea, nu am încercat să aflu mai multe despre cei ce trecuseră prin lagăr. Păcatul meu cel mare e că nu m-am interesat, măcar, de unde sunt, în ce localități s-au născut și au trăit acești martiri ai regimului sovietic-socialist. Or, în prezent, nu cred că cineva dintre cei pomeniți mai sunt încă în viață. Mai mult, nu sunt sigur, dar am impresia că o persoană din cele pomenite de către Grigore Sorocean și anume, Mihai Grosu, a fost un consătean de-al meu. Cel puțin, în perioada studiilor ce le-am făcut la școala medie din Corlăteni, am cunoscut un pedagog cu acest nume, despre care se vorbea în șoaptă că a stat în unul din lagărele sovietice de prizonieri.



Ar putea fi ca unul dintre bărbații, chipurile cărora sunt prezente în poza de mai sus, este Grigore Sorocean. Și mai cred că unii dintre cei despre care a vorbit el ar putea să fie, de asemenea, în această fotografie.

Îmi mai amintesc bine de un nume pomenit de mai multe ori în paginile săptămânalului "Curierul de Nord". E vorba despre tatăl președintelui raionului Glodeni în anul 1992, domnul Istrati. Dânsul a povestit la inaugurarea din 7 mai 1992 a Troiței instalată în memoria prizonierilor că ultima dată l-a văzut pe tatăl său, acolo, în lagăr. Cum s-ar zice, e mult de săpat în solul enigmatic  al acestei tematici.

Și încă ceva curios. Printre bărbații din fotografia de mai sus l-am regăsit și pe fostul meu profesor de fizica Nicolae Buga, (rândul doi centru) care, băiețandru fiind, întâmplător a stat închis și el in acest lagăr. Venise să aducă prizonierilor flămânzi niște merinde, sărind  pe neobservate gardul. Până l-a zărit santinela. Că a stat închis o zi și ceva după sârma ghimpată. A reușit să fugă tot așa cum a intrat în acel teritoriu. 

                                        *          *         *          

Zilele trecute am aflat ca arhiva moscovită ar fi eliberat unei organizații neguvernamentale din Bălți un set de documente despre cei ce au murit în lagărul bălțean și locurile unde au fost înmormântați. În prezent acestea sunt studiate și verificate de către specialiști în materie, după care vor fi oferite spre a fi publicate.


joi, 5 mai 2022

ACUM 30 DE ANI, LA TROIȚĂ AU ARS LUMÂNĂRI PENTRU PRIMA DATĂ. AZI PRIMĂRIA BĂLȚI ȘI EPISCOPUL MARKEL NEGLIJEAZĂ ACEST CRUCIFIX
















Pe 7 mai curent se împlinesc 30 de ani din ziua când la Bălți, în lunca râului Răut din apropierea fostului combinat de blănuri, a fost instalată și sfințită o Troiță. Ridicat în memoria prizonierilor care au murit în lagărul nkvd-ist nr. 33 aflat la Bălți în perioada 16 iulie - 10 octombrie 1944, acest Crucifix este neglijat de autoritățile locale și Episcopia de Bălți și Fălești.

Precizez din capul locului că nu dispun de fotografii de la evenimentul din 7 mai 1992. Nu am găsit măcar nici numărul ziarului "Curierul de Nord", în care am scris despre desfășurarea lui. Am în arhivă doar o poză cu noi, ziariștii "Curierului", împreună cu colegii noștri de la "Gazeta de Botoșani", România, și alta, unde suntem tot noi însoțiți de mai multă lume din Bălți. Le plasez mai jos cu riscul că le voi republica pentru a întregi alte pagini ale blogului cu alte amănunte interesante.






Ca să hașurăm cumva tabloul celor întâmplate în acea zi pe malul Răutului, reluăm aici informația Tatianei Sturza "La 7 mai, la Troiță pentru prima dată au ars lumânări" publicată în "Curierul de Nord" din 8 mai 1993, în care sunt evocate și amănunte de la evenimentul produs un an mai devreme. Iată textul colegei noastre:

"7 mai 1992. Vă mai amintiți semnificația acestei zile de joi mare pentru Bălți? Anume în data de 7 mai, din inițiativa "Curierului de Nord", pe teritoriul fostului lagăr de prizonieri, actualmente teritoriul Combinatului de blănuri, a fost instalată și sfințită o Troiță. La 7 mai 1992 pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial, soțiile, copiii, rudele celor care și-au văzut pentru ultima dată părinții de după sârma  ghimpată a acestui lagăr, au putut să vină la locul unde au fost necreștinește îngropați și să asiste la un prim parastas oficiat de către un sobor de preoți în frunte cu Episcopul de Bălți, Petru. La 7 mai 1992, pentru prima dată la Troiță au ars lumânări, s-a dat de pomană, s-au vărsat lacrimi de durere și de grea suferință, au venit foști prizonieri rămași în viață.
Zeci și sute de foști prizonieri români, nemți, unguri, polonezi, etc și-au găsit moartea în acest lagăr, fiind supuși unor chinuri groaznice, îndurând frig și foame. Mărturiile celor rămași în viață, amintirile celor care au văzut pe viu tot ce se petrecea în lagăr, confirmă că în cele trei pâlnii de bombe de pe lunca Răutului au fost îngropați sute de prizonieri. Alte câteva zeci de mii, de aici, din "raspredelitelnâi lagheri", au fost încărcați în trenuri de marfă și duși la minele de cărbune din fosta URSS. Mulți nu s-au mai întors murind acolo, iar lagărul din Bălți rămânând pentru ei drept un ultim "popas" pe pământul Patriei.
Acum două zile la redacție au venit câteva femei, rude ale foștilor prizonieri, cu propunerea de a oficia la Troiță un parastas la 27 mai, Ziua Înălțării Domnului, mai cunoscută și ca Ziua Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul, Ziua Eroilor. Această zi este una deosebită pentru creștini și am dori, au spus vizitatorii, ca anume în această zi la Troiță să se oficieze în fiecare an slujbe de pomenire a celor morți. Ei fiind cei care au fost înmormântați necreștinește, merită să aibă o zi în care să ne amintim de ei, să le cinstim memoria. Să venim cu toții aici, la Troița de pe teritoriul fostului lagăr, să aprindem o lumânare, să dăm un colăcel de pomană...". ("Curierul de Nord" nr. 20 (70) din 8 mai 1993, pagina 5)

S-ar mai cere adăugat că în timpul serviciului divin din 7 mai 1992, cineva a venit cu propunerea de a ridica în regiunea Crucifixului o Biserică a Oaselor. De ce ideea nu a fost susținută e o temă separată, la care, sper să revenim. Dar răspunsul la întrebarea de mai sus poate fi găsit în neglijența Primăriei Bălți și a Episcopiei de Bălți și Fălești, manifestată față de Troiță, declarată de Consiliul Municipal Bălți Monument istoric de importantă locală.


marți, 3 mai 2022

DAR EPISCOPUL ȘI PRIMĂRIA BĂLȚI DE CE TAC ȘI NU INTREPRIND NIMIC?


Am descoperit astăzi pe facebook o postare mai veche publicată chiar de mine, pe lângă care nu pot trece indiferent. Și asta deoarece tot ce am scris acum câțiva ani e actual și astăzi. Mă puteți contrazice, dacă a-ti văzut careva schimbări din partea autorităților bălțene. Iată ce ziceam eu atunci:

"Recent am trecut pe la Troița instalată pe 7 mai 1992 de către ziariștii săptămânalului “Curierul de Nord” în lunca Răutului, pe teritoriul fostului lagăr de prizonieri din Bălti. In acel loc, unde în vara și toamna anului 1944 au murit zeci de mii de ostași români, germani, unguri, italieni, ucraineni, polonezi, dar si ruși, înfometați și chinuiți de regimul lui Stalin și de boli. Recunosc, nu fusesem de mult pe acolo. Dar ceea ce am văzut, m-a îngrozit.

S-o luăm de la capăt. Lângă Crucifix a apărut o placă scrisă în limba rusă cu inscripția: "Жертвам второй мировой войны". Bănuiesc cine a instalat-o alde Panciuk cu regimul lui. E pusă în văzul tuturor. Placa inițială, cea instalată de cineva din Bucovina, scrisă in ucraineană, si care ne da de înțeles ca acolo zac osemintele lui Cornil Oliinic, fost și el prizonier, e ascunsa în buruieni, deși cândva era la loc de cinste. Și Troița, monumentul, e într-o stare rea. Au trecut, totuși, o mulțime de ani de la momentul instalării ei, iar lemnul mai si putrezește. M-a îngrozit această situație, deoarece în mai 1992 am avut ocazia să însoțesc transportarea Troiței din satul Fundurii-Vechi, Glodeni, spre Bălți. Și apoi, am participat împreună cu colegii de la "Curierul de Nord", la sfințirea ei.

 


Zic m-a îngrozit starea monumentului, deoarece e strașnic ce se întâmplă în apropierea lui. Gunoaie de tot felul, mizerie, buruieni glod și... materiale de construcție. Nu știu, e bine sau este rău să construiești pe oseminte umane, dar ceea ce se întâmplă în această luncă pare un dezastru. 

Se vede, primăria a repartizat terenuri pentru construcția mai multor edificii acolo. Mă întreb doar de ce primăria nu are și datoria de a îngriji de monumentul respectiv. Tot așa cum procedează cu Tancul din centrul urbei, cu mormintele unor ostași sovietici înmormântați în Cimitirul gloriei militare și cum are grijă să aducă în centrul Bălțiului monumentul lui Vladimir Vasotki. Dar Markel, popa care are și funcția de episcop de Bălți și Fălești, de ce nu întreprinde nimic pentru a împăca și sufletele celor câteva zeci de mii de prizonieri, ce si-au pierdut viața în lunca Răutului, unde în vara și toamna lui 1944 s-a aflat lagărul NKV-ist?"


Recunosc, în anul când am scris rândurile de mai sus nu știam că Consiliul Municipal Bălți declarase Crucifixul ridicat în memoria prizonierilor lagărului din Bălți drept monument istoric de însemnătate locală. Ca și mai multe morminte în care zac osemintele ostașilor sovietici ce au căzut la Bălți în luptele celui de-al doilea război mondial. Și pe care, o întreprindere municipală finanțată din bani publici, nu uită să le îngrijească anul împrejur.


duminică, 1 mai 2022

AUTORII TROIȚEI SUNT PAVEL CURATU SI MAXIM ODAGIU, UNUL DIN SATUL FUNDURII VECHI, ALTUL - CHIAR DIN CENTRUL RAIONAL GLODENI













Atunci, la început de 1992, când au fost descoperite osemintele prizonierilor lagărului nr.33 din Bălți, iar "Curierul de Nord" semnalase evenimentul, nici nu prea realizam ce urmează să facem. Am fost în această stare până la momentul când a început să vină lumea la redacție. Mai multă lume decât intra până atunci. Eram vizitați de persoane care știau mai multe decât noi despre lagărul morții. Sau chiar de către cei care au trecut prin acest lagăr și au scăpat de acolo cu viață. Și atunci ne-am întrebat ce facem mai departe.

Nu știu cui îi veni în cap ideea instalării pe locul unde au fost descoperite oasele și craniile omenești, a unui Crucifix în memoria prizonierilor care și-au pierdut viața în acele mlaștini. Înțelesesem că ideea noastră a plăcut și primăriei bălțene, conduse în acele timpuri de ucraineanul Vladimir Tonciuc, originar din satul Iabloana, Glodeni. Domnia sa a fost persoana care a susținut toate inițiativele jurnaliștilor de la "Curierul de Nord". 

S-au găsit și niște sponsori care au asigurat cheltuielile materiale pentru instalarea Troiței. Destul de repede am descoperit și doi meșteri populari care s-au angajat să confecționeze Troița. E vorba despre Pavel Curatu și Maxim Odagiu, ambii din raionul Glodeni. Aceștia, într-un termen relativ scurt, au creat o operă de artă, care, iată, se află în bătaia vântului, ploilor și ninsorilor, dar și a uraganelor politice, deja treizeci de ani.

Troița a fost sfințită pe 7 mai 1992.

Vom reveni cu detalii și amănunte de la acest eveniment.













P.S. Aflu chiar zilele astea de la consilierul municipal Bălți, Sergiu Burlacu, că Consiliul Municipal Bălți "a votat inițierea procedurii de formare a unui imobil cu destinație de construcții în spațiul unde au fost ținuți în captivitate, uciși și aruncați în gropi comune mii de oameni".

Necreștinește, de trupele NKVD-ist, au fost nimicite fără de milă și aruncate în gropi comune peste 3 800 de suflete, care au fost batjocorite în perioada celui de-al doilea război mondial, în cadrul Lagărului prizonierilor de război numărul 33 din Bălţi.
Regret faptul că majoritatea Consilierilor Municipali, controlați încă de Grigorișin, astăzi în cadrul ședinței Consiliului Municipal Bălţi, au votat inițierea procedurii de formare a unui imobil cu destinație de construcții, pe spațiul unde au fost ținuți în captivitate, uciși și aruncați în gropi comune mii de oameni.
Sper mult că în ceasul al doisprezecelea, acești consilieri își vor revedea poziția.

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...