joi, 9 mai 2024

ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33



Un sobor de preoți de la Biserica Tuturor Sfinților din Bălți a oficiat astăzi, de Ziua Europei (9 mai) un serviciu divin de sfințire a noii Troițe, instalată recent pe mormântul comun al prizonierilor lagărului NKVD-ist nr. 33 din Bălți, în locul celei vechi demontate acum circa doi ani.
În desfășurarea serviciului, preoții Vitalie și Alexandru Bârlădeanu au pomenit mai multe nume ale celor ce au stat și au murit în acest lagăr, au stropit cu apă sfințită nu doar Troița, ci și terenul din apropierea ei, unde se presupune că există multe oseminte umane.




Iar arhitectul Boris Grițunic a vorbit în fața celor prezenți despre cum au fost descoperite oseminte umane în valea Răutului și cum în ziua de 7 mai 1992 pe acest teren a fost ridicat un Crucifix.

Cineva a propus să se intervină pe lângă structurile statale competente pentru a atribui acestei Troițe statut de monument de importanță națională, întrucât în mormântul comun de pe teritoriul fostului lagăr NKVD-ist nr. 33 din Bălți zac oseminte omenești ale unui număr impunător de locuitori din toată țara și din alte state europene.



Amintim că pe 21 iulie 2022, în imediata apropiere a mormântului s-a produs un incendiu de vegetație, după care, peste câteva zile Troița confecționată din lemn, a fost demontată. Noua Troiță din piatră, confecționată de către un meșter iscusit cu numele Nicolae Cojocaru din Cosăuți, Soroca, a putut fi instalată cu sprijinul preoților Vitalie și Alexandru Bârlădeanu și a enoriașilor Bisericii Tuturor Sfinților.




marți, 7 mai 2024

DOAR RIDICHIOARA ȘI NIȘTE IRIȘI PLANTAȚI ÎN ANII TRECUȚI AU ÎNFLORIT. ÎN REST, E O MULȚIME DE BURUIENI ȘI O MIZERIE TOTALĂ


Pe 27 aprilie curent îi comunicam prin messenger primarului bălțean Александр Петков următoarele: "Domn Primar, s-a făcut treaba. Mulțumesc si pentru atât. Cred că este posibil ca cei de la "Spații Verzi" să facă puțină ordine la acest mormânt. Să mai planteze o floare, două. Ca la gospodari."

Mă refeream la mormântul comun al prizonierilor care au murit în lagărul nkvd-ist nr. 33 din Bălți. Mormânt unde, câteva zile mai devreme, cu sprijinul preoților Vitalie și Alexandru Bârlădeanu și a enoriașilor "Bisericii Tuturor Sfinților", a fost instalată o Troiță nouă, care a înlocuit-o pe cea demontată acum circa doi ani.

Ieri am trecut pe acolo. Și am înțeles care este atitudinea primarului Александр Петков față de Crucifixul, declarat de către CM Bălți Monument de artă și istoric de importanță locală. De Paști acest monument a fost așa cum îl vedeți în pozele alăturate. Doar ridichioara și niște iriși plantați în anii trecuți au înflorit. În rest, e o mulțime de buruieni și o mizerie totală.

Apropo, Domn Primar, pe 9 mai ne-ar bucura prezența Dumneavoastră la sfințirea noii Troițe ridicate în memoria prizonierilor lagărului nkvd-ist nr. 33 din Bălți. Ca sa vedem cât de rușine vă va fi dacă "Spații Verzi" nu va face curățenie la acest monument. Curățenie ca la tancul din centrul orașului, ambele fiind considerate de CM Bălti monumente de aceeași importantă locală.





duminică, 28 aprilie 2024

LA BĂLȚI EXISTĂ LUME BUNĂ ȘI CREDINCIOASĂ, CARE A REPARAT CEEA CE A PORUNCIT SĂ STRICE ȘI SĂ ASCUNDĂ EX-PRIMARUL GRIGORIȘIN



Dacă ați observat, în ultimii ani, am insistat mult ca autoritățile bălțene să reînnoiască Crucea de la mormântul prizonierilor lagărului nkvd-ist nr. 33 din Bălți, întrucât cea instalată pe 7 mai 1992 era putredă la temelie și risca să fie dată jos de vânt. Am și rugat de câteva ori primăria să se apuce de treabă întrucât, prin hotărârea nr. 1412 din 17 mai 2001, Consiliul Municipal Bălți a declarat Crucifixul drept monument de artă și istoric de importanță locală.

S-au și găsit câteva proiecte potrivite pentru locul unde se află mormântul comun al prizonierilor, iar cineva declarase că va colecta mijloace financiare pentru reînnoirea monumentului. Primăria, însă, s-a făcut că nu vede și nu aude, ignorând această temă. A reacționat doar ex-primarul, ales de 7 mii și ceva de votanți din peste 100 de mii aflați în liste. Ex-primar, care nu se poate astâmpăra nici azi, când Bălțiul are un nou primar, și care pe ascuns, fără nici un document oficial, dispusese atunci, în august 2021, să se scoată Crucea de pe mormânt, pentru a fi, cică, renovată sau schimbată cu o altă Cruce.


Circa doi ani au trecut de la acel moment, iar ex-primarul vizat nu a mișcat măcar un deget pentru a repara "monumentul de artă și istoric de importanță locală". S-a dovedit, însă, că există lume bună și credincioasă la Bălți. Spun acest adevăr, deoarece zilele trecute o echipă de meșteri iscusiți a reinstalat o Troiță din piatră de Cosăuți, acolo de unde a fost scoasă, pe ascuns. Crucea putrezită din lemn. Și această lume este reprezentată de către preoții Vitalie și Alexandru Bârlădeanu, precum și enoriașii Bisericii Tuturor Sfinților din Bălți.




Grație lor, mormântul miilor de prizonieri ce au murit în lagărul din Bălți, e în așteptarea rudelor celor decedați în lunca Răutului, a tuturor oamenilor de bună credință, pentru a aprinde o luminare în memoria lor. Sfințirea noii Troițe e programată pentru 9 mai, când întreaga omenire progresistă va sărbători o nouă ediție a Zilei Europei.

Cu gândul la respectiva zi, sperăm că serviciile comunale ale Primăriei Bălți vor îngriji și acest mormânt comun, declarat de autorități Monument de artă și istoric de importanță locală. Mai sperăm, de asemenea, că primăria se va mobiliza și în vederea amenajării unei căi de acces mai civilizate spre acest monument.





joi, 28 martie 2024

CU STĂRUINȚA PREOȚILOR VITALIE ȘI ALEXANDRU BÂRLĂDEANU, PRECUM ȘI A ENORIAȘILOR DE LA BISERICA TUTUROR SFINȚILOR 



Vă anunțam, dragilor, acum trei săptămâni că primăria a permis instalarea unei noi troițe pe mormântul comun, unde până în august 2022, s-a aflat un Crucifix ridicat la 7 mai 1992 în memoria prizonierilor lagărului nkvd-ist nr.33 din Bălți. Fiind un "monument de artă și istoric de importanță locală", cum l-a botezat Consiliul Municipal Bălți prin Hotărârea sa nr. 1412 din 17.05.2001, acesta a fost demontat pe furiș de către serviciile Primăriei Bălți. Iar acum, după circa doi ani de la decapitarea monumentului, aceiași primărie, dar cu un alt primar, nu-și permite nimic mai mult decât să accepte instalarea de către altcineva a unui nou monument

Scriu altcineva, deoarece acum trei săptămâni, când primarul bălțean Alexandr Petkov mi-a comunicat că "a semnat acceptul de a-l reinstala", nu cunoșteam numele celuia ce o va face. Am aflat-o mai târziu din alte surse.

Și am aflat, mai întâi, că locul fostului Crucifix din lemn va fi ocupat de o Cruce din piatră de Cosăuți, realizată de un meșter din partea locului. Iar cineva din enoriașii Bisericii Tuturor Sfinților mi-a mai comunicat că Crucea va fi instalată cu stăruința preoților Vitalie și Alexandru Bârlădeanu și a enoriașilor Bisericii Tuturor Sfinților din Bălți. Tot ei vor suporta și cheltuielile necesare pentru ridicarea monumentului.

Iar părintele Vitalie Bârlădeanu mi-a comunicat că lucrările pentru reinstalarea monumentului au demarat. Se lucrează asupra definitivării Crucii din piatra de Cosăuți. În curând aceasta va fi transportată și montată pe mormântul comun al prizonierilor ce au murit în vara și toamna anului 1944 în lagărul nkvd-is nr 33 din Bălți.
Doamne Ajută!









luni, 4 martie 2024

PRIMARUL ALEXANDRU PETCOV: "ZILELE ACESTEA AM SEMNAT ACCEPTUL DE A-L INSTALA. ESTE CINEVA CARE L-A DONAT"


Am vizitat astăzi Crucifixul. Pentru ca am discutat acum ceva timp despre el cu Alexandru Petcov, primarul de Bălți ales la finele anului trecut. Știți ce mi-a spus? Mi-a scris că "Zilele acestea am semnat acceptul de a-l reinstala. Este cineva care l-a donat."

E răspunsul lui la rugămintea mea de a dispune reinstalarea Troiței demontate după incendiul de vegetație din 21 iulie 2022.

Petcov nu mi-a oferit amănunte, dar l-am crezut. Simt că nu minte. E un alt fel de primar. Altul decât cei ce am avut.

Cine a donat noua Cruce, ce reprezintă ea și când va fi instalată, sperăm să aflăm în curând.

Gunoaile din preajma Crucifixului, drumul care duce spre el, rămâne, însă, o problemă serioasă. Deoarece nu se știe cine o va soluționa. E vorba, totuși, despre un monument de cultură și istorie de însemnătate locală. De aceeași importanță ca și tancul din centrul orașului.







ÎN VALEA RĂUTULUI DIN BĂLȚI, A FOST SFINȚITĂ O NOUĂ TROIȚĂ RIDICATĂ ÎN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGĂRULUI NKVD-IST NR. 33 Un sobor de preoți de...